Reacties van deelnemers

Carla

Ik begon blanco met stembevrijding, wist niet wat ik kon verwachten. Ik heb het als ‘bevrijdend’ ervaren. Twee uur met mezelf bezig zijn en vooral met mijn stem. Prima: Eerst een uur stembevrijding, meditatief en aandachtsvol op jezelf gericht. Daarna heerlijk levensliederen zingen, de één nog mooier dan de ander. Het wordt door Yvonne intens en betrokken gegeven. Het heeft me het vertrouwen gegeven om mee te gaan doen aan een koor om in te zingen.

Krista

Yvonne zorgt er voor dat in een heterogene groep iedereen zich op z’n gemak voelt. Ze laat iedereen  in eigen tempo de stappen maken waar hij/zij aan toe is. En dat allemaal in een omgeving die vanaf de eerste keer veilig voelde. Ze voelt aan wat de groep nodig heeft en stemt daar het programma op af.

Marian e.a.

Ik heb geleerd meer te durven, vreugde.
Beter bereik, betere ademhaling

Karen

Fijn om op een nieuwe manier te zingen, zonder regels.
Het zorgde er voor dat ik los kon komen:  uit het hoofd -  in het lijf.

Charlotte

Het zingen heeft laten zien hoe belangrijk het is om bij mezelf stil te staan.
Ik mag er zijn, ook met mijn verdriet en kwetsbaarheid.
Ik heb zelfs gedurfd om alleen te zingen.
Mijn stem werd meer ontspannen en lager, voelt vrijer. 

Tine

Vrijer, hart luchten,  opener

Ingrid

De titel ‘stembevrijding’ klonk erg aanlokkelijk, omdat ik last heb van zgn. podiumangst en daar eigenlijk van af wil. Ik wist niet goed wat me te wachten stond, maar ik heb geleerd om via mijn gevoel mijn angst een beetje opzij te zetten.

Yvon

Ik heb het als heerlijk bevrijdend ervaren. Had geen idee wat ik er van moest verwachten, maar vond het heel fijn. Ook zo leuk hoe je zo snel vertrouwd wordt met de anderen waardoor ik me ook meer durfde uiten.

Astrid

Ik had geen echt doel, wilde gewoon fijn zingen. Ik vond het fijn, als ik er moe heen ging kwam ik steeds ontspannen thuis en sliep ik goed. Yvonne schept een veilige atmosfeer, is zorgzaam. En de groep beviel me goed.

Carry

Ik had verwacht dat het vooral zingen was: Oefening baart kunst. Maar het ging veel dieper. Dat vond ik eerst lastig, maar toen ik mijn weerstand losliet voelden de oefeningen echt als bevrijdend. Ik merkte dat je met zingen jezelf laat zien. Dat voelt  bloot, maar dat vond ik uiteindelijk juist fijn.

Eric

Ik zing vaker, makkelijker, ontspannener en mooier. Daarbij heb ik mijn kopstem weer terug.
Die ben ik zo’n 25 jaar kwijt geweest. Dit voelt echt bijzonder. Ik maak me minder zorgen over hoe ik klink.

L-E-F

L = ik voel me Lichter
E = Eigen, dichter bij mezelf
F = ik heb meer Focus