Het is lang geleden dat ik hier iets schreef. Er was op muzikaal gebied ook weinig te vertellen, omdat bijna alles zich, ook bij mij, binnenshuis afspeelde. De privélessen stembevrijding bleven meestal doorgaan, Reinier Voet leerde mij veel op gitaar, Marten Janse schreef nieuwe teksten, de buren hoorden me zingen. En nu mag ik eindelijk een gloednieuw project met jullie delen.


Dichter Elly de Waard, componist/dirigent Cees Thissen en ik hebben de handen ineengeslagen om een uniek theaterconcert  te realiseren met als titel:
‘Yvonne Weijers zingt Elly de Waard – een reis door de tijd’

Crowdfunding
Om dit project voor elkaar te krijgen, hebben we jullie hulp nodig, daarom zijn we een crowdfund actie gestart waarover je verderop alles kunt lezen.

Wat eraan voorafging
Cees, Elly  en ik kennen elkaar van het in 2018 gerealiseerde muziektheaterproject ‘Emily op liefde en dood’ gewijd aan het werk van de Amerikaanse dichteres Emily Dickinson. Cees componeerde toen muziek voor 14 gedichten van Emily Dickinson. Ik mocht ze vertolken (met koor en orkest) en Dickinsonkenner Elly voorzag ze van verbindende teksten.
In die productie zong ik ook drie prachtige liederen op teksten van Elly, als intermezzo tussen de Dickinsonsongs. Dat sprak het publiek enorm aan en smaakte naar meer.

De afgelopen maanden voerden Cees en ik regelmatig gesprekken met Elly in haar bijzondere landhuis Het Vogelwater in de duinen nabij Castricum. In het landhuis werd een mooi plan gesmeed: een nieuw muziektheaterproject met het werk van Elly in de hoofdrol.

Over Elly de Waard
Elly de Waard is in eerste instantie bekend geworden als een van de grondleggers van de Nederlandse popjournalistiek. Van 1968 tot 1986 schreef ze daarover in de Volkskrant en Vrij Nederland.
Zij debuteerde in 1978 als dichter met de bundel ‘Afstand’. Sindsdien zijn er twintig dichtbundels van haar uitgegeven, een omvangrijk oeuvre. Zij werd een van de belangrijkste dichters van Nederland.
Als dichter heeft Elly van meet af aan duidelijk stelling genomen. Ze keerde zich tegen het supremaat van de Vijftigers en pleitte voor meer ruimte voor een lyrische poëzie waarin op directere wijze uiting wordt gegeven aan gevoelens. Tot haar belangrijkste voorbeelden rekende zij dichteressen als Emily Dickinson, Sylvia Plath, Vasalis en Ida Gerhardt. De Nederlandse poëzie moest naar haar mening worden gevitaliseerd door er de agressiviteit en emotionaliteit van de popmuziek in te laten doorklinken.

Haar nieuwste bundel ‘Meestal tussen bomen’ verschijnt in de lente van 2022.
(foto: Zicht op de enorme tuin van het Vogelwater vanuit de serre…)

Het project
Op dit moment – december 2021 – legt Cees de laatste hand aan twintig nieuwe composities. Composities op een even groot aantal poëtische teksten gekozen uit het rijke poëtische oeuvre van Elly.

Cees: “een ware zoektocht in het werk van een begenadigde kunstenares: teksten over afscheid, verlangen, erotiek, de natuur. Het hele palet aan invalshoeken en thema’s komt langs in deze nieuwe productie”.
De muziek wordt uitgevoerd door Yvonne met een trio van pianist Cajan Witmer, contrabassist Peter Bjornild en violiste Suzanne Groot.
Cajan Witmer schrijft de arrangementen voor de composities.

De liederen/gedichten worden in de context van het leven van de dichter gezet door het projecteren van sfeerfoto’s van fotograaf Geek Zwetsloot en door het laten horen van korte stukjes audio met uitspraken van de dichter over haar leven en/of over het betreffende gedicht.
De concerten gaan plaatsvinden in intieme setting, in kleine theaters voor zo’n 100 bezoekers.
Naar verwachting in mei/juni 2022.

Crowdfunding – we vragen om wat steun
We verwachten de concerten zelf te kunnen financieren met de opbrengst van de kaartverkoop. De kosten van ontwikkeling en repetities kunnen we hieruit niet dekken.
We zijn dus aangewezen op jullie steun en natuurlijk jullie komst naar de concerten!

Wat is er nodig?
Naast een aantal (privé) fondsen van wie we donaties verwachten, kijken we nog tegen een bedrag aan van € 5.000,= nodig om het project te financieren.

Waar wordt het geld voor gebruikt?

 • Arrangementen
  Cees heeft muziek gecomponeerd bij 20 gedichten van Elly.
  Daar moeten arrangementen voor geschreven worden
 • Achtergrondprojecties voor tijdens de voorstelling – fotografie Geek Zwetsloot
 • Audio-opnamen voor tijdens de voorstelling
 • Repetities
 • Geluidsopnamen voor een CD

Wat kunnen we bieden?
Natuurlijk is ieder bedrag welkom!
En we hebben de volgende voorstellen en tegenprestaties bedacht:

Voor € 20,- of meer
* Een gedicht uit de nieuwste bundel van Elly de Waard ‘Meestal tussen bomen’,
afgedrukt op geschept papier, gesigneerd door de dichteres

Voor € 50,- of meer
* Een gesigneerd exemplaar van de nieuwste bundel van Elly de Waard
Meestal tussen bomen’ – verschijnt lente 2022
* 1 entreekaart voor het concert ‘Yvonne Weijers zingt Elly de Waard’, locatie naar keuze

Voor € 100,- of meer
* Dichtbundel + 1 entreekaart
* CD/downloadlink ‘Yvonne Weijers zingt Elly de Waard’

Voor € 150,- of meer
* Dichtbundel + 1 entreekaart + CD/downloadlink
* Foto ‘Lago di Piano- Italië’ beschikbaar gesteld door fotograaf Geek Zwetsloot
zwart/wit print afgedrukt op galeriepapier, formaat 30×30 cm.

Voor € 200,- of meer
* dichtbundel + CD/downloadlink + fotoprint
* 2 kaarten voor het concert ‘Yvonne Weijers zingt Elly de Waard’, locatie naar keuze plus een ontmoeting voor 2 personen na afloop van het concert met zangeres Yvonne Weijers, componist Cees Thissen en….dichteres Elly de Waard

Voor € 250,- of meer
* dichtbundel + CD/downloadlink + fotoprint + 2 kaarten + ontmoeting
* 1 nieuwe compositie op CD op door de donateur aangeleverde song/poëtische tekst of onbewerkte tekstgegevens. De compositie wordt gezongen en voorzien van een pakkende pianobegeleiding op cd aangeleverd, inclusief partituur.

Voor € 500,- of meer
* dichtbundel + 2x CD/downloadlink + fotoprint + 4 kaarten + ontmoeting
*Een privéconcert ‘Yvonne Weijers zang & Cees Thissen piano’ van 30 minuten
in het landhuis ‘het Vogelwater’, de woonplek van dichteres Elly de Waard.

Maximaal 4 gasten. ‘

‘Lago di Piano’ – Italië
De foto die Geek Zwetsloot beschikbaar heeft gesteld

Meedoen?!

Wil je ons project ondersteunen, maak dan je bedrag over naar NL53RABO0389422576 t.n.v. Yvonne Weijers Muziek.

 • Als je een bedrag doneert zonder tegenprestatie, vermeld dan bij de omschrijving ‘geen tegenprestatie’. Als je je emailadres erbij zet, krijg je van ons een bedankje.
 • Als je voor een donatie met tegenprestatie kiest, vermeld dan bij de omschrijving je naam, je postadres en je emailadres. Dan hoor je van ons.

Hartelijke groet
Elly de Waard, Cees Thissen,  Yvonne Weijers